Trucs i consells per l'edició de materials

5. Perquè és millor alinear els paràgrafs a l’esquerra enlloc de justificar-los?

Perquè és millor alinear els paràgrafs a l’esquerra enlloc de justificar-los? En el fil anterior no ho vaig incloure i alguns ho vau comentar. Vegem-ho amb detall!

Imatge

El botó de justificar no garanteix un resultat precís i sol crear els anomenats “rius de blanc”. Justificar bé un text requereix prestar atenció a cada línia. Augmentar o reduir l’espai entre lletres o entre paraules. Fer servir els guionets de separació sil·làbica.


Imatge

En l’edició impresa, els paràgrafs tenen una amplada fixa. Això permet justificar els textos correctament. No és així en la majoria dels continguts digitals, que han de ser responsius i la seva amplada s’ha d’adaptar a qualsevol mida de pantalla.


D'altra banda, l’acabament irregular del paràgraf afavoreix la legibilitat: permet diferenciar amb major claredat les línies entre sí, ajudant el lector a trobar més fàcilment la línia següent.


Imatge

Venim d’una cultura “analògica” i se’ns fa estrany un text no justificat. Però en l’àmbit digital, els textos alineats a l’esquerra i sense justificar són la opció més aconsellable.



Mirau aquest enllaç de @rogersegur

Més informació